Is mijn kat verzekerd als hij wordt aangereden?

Is mijn kat verzekerd als hij wordt aangereden?

Wanneer je kat wordt aangereden is dat ontzettend vervelend. Je bent stapelgek op je huisdier en als hem dan iets overkomt is dit natuurlijk verschrikkelijk. Maar de vraag is wie is er nu verantwoordelijk wanneer je kat wordt aangereden? Kun je dit verhalen op je verzekering voor dieren? In dit artikelen geven we je antwoord op verschillende vragen.

Mijn kat heeft schade aangericht

De medische kosten van je kat kunnen niet worden verhaald. Het is zelfs zo dat wanneer jou kat schade heeft aangericht jij als bezitter verantwoordelijk voor de schade. Wanneer jij geen wa verzekering hebt worden deze kosten op jou verhaald dus dat betekend dat jij moet opdraaien voor deze kosten. Dan denk je misschien waarom kat verzekeren. Hier geven we je verderop in het artikel uitleg over.

Wanneer het je eigen schuld is

Wanneer je kat schade aanricht ben jij als kattenbezitter hiervoor aansprakelijk. Het is daarom dus verstandig om een wa verzekering te hebben. Dit is in Nederland niet verplicht, maar kan een hele boel vervelende situaties voorkomen.

Voor slechts een paar euro per maand ben je verzekerd tegen schade die jij of je kat bij iets of iemand anders aanricht.

Wanneer je een wa verzekering hebt is je kat of zijn andere huisdieren hier vaak ook in meeverzekerd. Mocht er schade worden aangericht dan kun je dit verhalen via je aansprakelijkheidsverzekering. Dit risico wil je voor een paar euro per maand toch niet lopen.

Schadevergoeding bij een aanrijding

Wanneer je kat wordt aangereden is dit natuurlijk verschrikkelijk. Het kan zijn dat je kat medische zorg nodig heeft. Wanneer je kat medische zorg nodig heeft ben jij als kattenbezitter verantwoordelijk. Ditzelfde geldt ook voor de bestuurder. Er zijn enkele uitzonderingen, wanneer je kat bijvoorbeeld wordt uitgedaagd en er ontstaat hieruit schade dan ben jij als partij niet aansprakelijk voor schade die hieruit voortvloeit.

Als je dus een verzekering voor je kat hebt betekend dit dat in de meeste gevallen de kosten voor een medische ingreep worden vergoed door de verzekering. Om zeker te weten of jouw verzekering bepaalde ingrepen vergoed is het verstandig goed de voorwaarden van je verzekering door te lezen. Op deze manier weet je precies wat je kunt verwachten en welke kosten worden gedekt.

Wat nou als ik geen wa verzekering heb?

Een wa verzekering is niet verplicht in Nederlands, toch is het ontzettend handig om er eentje te hebben. Wanneer je kat schade aanricht en jij wordt aansprakelijk gesteld is het wel fijn dat deze kosten worden vergoed door je verzekeraar. Wanneer je niet verzekerd bent moet je zelf opdraaien voor deze kosten. De kosten kunnen flink oplopen.

Daarom is het aan te raden voor een klein bedrag per maand een aansprakelijkheidsverzekering te nemen.

Op deze manier kom je niet voor onvoorziene kosten te staan wanneer je kat schade aanricht. Je kunt je wel voorstellen dat bijvoorbeeld een kleine kras op een auto al kan zorgen voor enkele honderden euro´s schade.